Atractii turistice in Cluj

De ce pentru urmatoarea vacanta judetul Cluj ar trebuii luat cu prioritate in calcul

Judetul Cluj, un taram presarat cu obiective turistice de o insemnatate istorica deosebit de importanta, impleteste vremea de odinioara cu elementele moderne pe care oamenii le-au adus aici de-a lungul vremii. Amalgamul dintre detaliile romanesti, cele germane si cele ungare fac din aceasta destinatie un loc aparte pentru turisti, intrucat toti cei ce pasesc pe teritoriul acestui judet se vor simti concomitent ca fiind in trei tari diferite. Vacantele in aceasta regiune sunt intotdeauna o bucurie pentru iubitorii de istorie, dar si pentru cei care vor sa se bucure de peisaje incredibile si de bucatele din diferite tipuri de bucatarii!

 

10 obiective turistice care nu trebuie sa lipseasca de pe lista cu prioritati turistice

 

Salina Turda

Salina Turda – sapata in perioada Evului Mediu, cu scopul exploatarii sarii, Salina Turda este astazi unul dintre cele mai frumoase obiective turistice din judetul Cluj, atragand anual mii de turisti. Realizata aproape ca un labirint, salina este formata din mai multe galerii de mina, dar si camere de exploatare ce pot fi vizitate astazi. Principalele atractii ale acestui obiectiv turistic sunt Mina Iosif, o camera in forma conica, a carei adancime ajunge pana la 112 metri, Camera Crivac, o incapere octogonala in care poate fi observata o instalatie rudimentara folosita odinioara pentru ridicarea pietrelor de sare si Mina Terezia, a carei inaltime ajunge pana la 90 de metri. Foarte interesant este ca in urma renovarii din perioada 2008-2010, in Salina Turda a fost instalat un lift panoramic, dispus cu o roata de gondole si a fost amenajat un spatiu de agrement cu debarcader. Astfel, turistii se pot plimba cu barcuta in interiorul salinei.

Cheile Turzii

Cheile Turzii – aria protejata reprezinta o rezervatie naturala mixta, care se afla la doar sase kilometri distanta in partea de vest a municipiului Turda, de-a lungul vaii Hasdate. Cheile Turzii se intind pe o suprafata de 324 de hectare si ofera turistilor posibilitatea de a se bucura de peisaje carstice incredibile! Stanci inalte si totodata abrupte, creste ascutite, turnuri inalte din piatra, arcade sculptate de vreme – toate aceste elemente contureaza tablouri naturale care taie rasuflarea oricui ajunge aici! In plus, tot aici exista aproximativ 60 de pesteri. Unele sunt inca accesibile, iar din altele au ramas doar resturi. Pasionatii de drumetii le vor descoperi cand nici nu se asteapta!

Castelul Banffy de la Bontida

Castelul Banffy de la Bontidacunoscut drept Versailles-ul Transilvaniei, castelul se afla la doar treizeci de kilometri de Cluj-Napoca. Conform istoriei, domeniul a fost donat familiei Banffy de catre regele Sigismund de Luxemburg, urmand ca in anul 1437 sa inceapa constructia cladirii de care astazi turistii se pot bucura in voie. Realizat in stil baroc, in timp, castelul a fost utilizat atat drept locuinta, cat si ca loc de aparare impotriva dusmanilor. Cei ce ajung aici pot face si o plimbare prin parcul ce inconjoara cladirea, pe aleile pe care odinioara mergeau figuri importante din istoria tarii.

 

Muzeul Memorial „Octavian Goga” de la Ciucea – Octavian Goga este unul dintre scriitorii de seama ai Romaniei, iar turistii care vor sa viziteze Muzeul Memorial ce ii poarta numele o pot face mergand in localitatea Ciucea din judetul Cluj. Domeniul se intinde pe nu mai putin de 24 de hectare, fiind de-a dreptul impresionant. Aici exista cladirea – castel, cunoscuta drept „Casa de pe stanca”, Mausoleul Iubirii sotilor Goga, dar si Casa Alba, care deserveste drept Muzeu de Arta Etnografica, desi in trecut era folosita pentru oaspeti. Turistii trebuie neaparat sa-si rezerve cateva ore pentru a vizita acest domeniu, intrucat exista multe elemente deosebite care, cu siguranta le vor capta atentia.

 

Manastirea „Adormirea Maicii Domnului“ din Nicula – locasul sfant este cunoscut in primul rand pentru icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului. Manastirea de afla foarte aproape de orasul Gherla, in localitatea Nicula, turistii putand-o descoperi intre dealurile frumos impadurite. Cei care doresc, pot participa in fiecare an la hramul manastirii. Acesta este serbat pe 15 august, cu ocazia Adormirii Maicii Domnului. Mii de pelerini vin aici, rugandu-se pentru sanatate si liniste intr-o atmosfera solemna si linistitoare.

Cascada Valul Miresei

Cascada Valul Miresei – Muntii Apuseni adapostesc grijulii culmile din granit ale Vladesei de unde pornesc suvoaiele limpezi de apa ce formeaza in Valea Stanciu frumoasa Cascada Valul Miresei. Unii ii mai spun Cascada Rachitele, datorita faptului ca ea apartine de satul cu acest nume. Situata la o altitudine de 1000 de metri, cascada este impresionanta, fiind conturata de natura in doua trepte. Peisajul este uimitor atat vara, cat si iarna, atunci cand apa ingheata pe alocuri, formand imaginea unui val alb.

 

Palatul Elian – realizat in anul 1981, conform dorintelor unui negustor de vinuri din Cluj, Viktor Elian, palatul se gaseste pe malul Somesului, arhitectura sa amintind de aerul parizian sofisticat si totodata elegant. Elementele renascentiste si baroce dau acestui loc un aer aparte, cladirea putand fi vizitata intreg anul.

 

Catedrala Ortodoxa din Cluj – aflata chiar in inima Transilvaniei, dar si a orasului Cluj-Napoca, Catedrala Mitropolitana Ortodoxa reprezinta si astazi un liant intre Europa Centrala si cea Occcidentala. Dincolo de scopul religios pentru care a fost ridicata, cladirea este impresionanta si din punct de vedere architectural. Turistii pot vedea elemente deosebite romanesti atat la exterior, cat si in interior. Opera a doi cunoscuti arhitecti, Constantin Pomponiu si Georges Cristinel, catedrala a fost construita din materiale foarte bune: scheletul este din beton armat, iar paramentele sunt din piatra cioplita. Toti cei care ajung in acest judet trebuie sa treaca pragul acestui loc sfant!

 

Castelul Kornis din Manastirea – cu toate ca acest obiectiv turistic nu a fost restaurat, el atrage anual foarte multi turisti. Situat la aproximativ saizeci de kiometri distanta de Cluj, in satul Manastirea, castelul este unul deosebit, chiar daca este lasat in paragina. De-a lungul timpului, in jurul sau s-au tesut diferite povesti si legende care stimuleaza imaginatia turistilor ce ajung aici. Cladirea a fost ridicata intre anii 1573-1593, insa in perioada comunista a fost partial arsa. Pentru a descoperi secretele acestui loc, este recomandat sa apelati la localnici. Acestia stiu povesti despre care nu ati auzit niciodata!

 

Manastirea Franciscana – turistii care vor sa vada unul dintre cele mai vechi si mai importante cladiri din Cluj trebuie neaparat sa viziteze Manastirea Franciscana. Aceasta a cunoscut in timp numeroase schimbari, insa arhitectura sa deosebita impresioneaza chiar si astazi. Intinsa pe un domeniu destul de vast, manastirea este inconjurata de un parc absolut fascinant, cu alei serpuinde si fantani frumos realizate.

 

Solutia optima de transport pentru vizitarea judetului Cluj este rent a car

Nu putini sunt turistii care nu detin o masina proprie. Acest lucru nu trebuie sa reprezinte insa un impediment pentru ca vacantele sa nu fie confortabile si relaxante. VAG24 este compania ideala la care pot apela cei aflati in cautarea unei masini de inchiriat.

Site-ul https://www.vag24.ro/ este prietenos si usor de accesat, iar rezervarile se pot face foarte simplu. Astfel, toate obiectivele din judetul Cluj pot fi atinse mult mai usor, iar turistii nu mai trebuie sa depinda de mijloacele de transport in comun!